Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kurczaka w cieście francuskim. Bardzo lubimy połączenie szpinaku z fetą, dlatego w tym daniu również pojawił się ten duet :) Oczywiście możecie wykorzystać do farszu inne składniki np. ser żółty i pieczarki..
POTRZEBNE SKŁADNIKI :
* 2 małe lub jedna duża pierś z kurczaka (lub indyka)
* szpinak (u mnie mrożony ale polecam świeży)
* ser feta (lub jakiś sałatkowy)
* 4 ząbki czosnku (ilość jak kto lubi)
* mała cebula
* masło
* sól, pieprz, przyprawa do drobiu
JAK ZROBIĆ :
Zaczynamy od farszu - na patelnie dajemy szpinak i zalewamy go troszkę wodą (chyba że jest mrożony to nie trzeba). Kiedy się lekko poddusi, dodajemy pokrojona posiekana cebulkę, rozgnieciony czosnek i masło. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy troszkę wody i smażymy. Kiedy szpinak nabierze wyrazistego smaku i będzie gotowy, odstawiamy aby przestygł.
W tym czasie dzielimy sobie pierś na mniejsze paski, lekko je rozbijam i doprawiamy.
Ciasto francuskie dzielimy na kilka części ( zależy ile chcemy mieć porcji ). Na fragment ciasta na środku kładziemy kawałek mięsa, na to farsz i fetę i na koniec przykrywamy innym kawałkiem drobiu.
Po bokach ciasto dzielimy na równe paski, nie przecinając ciasta pod warstwami nadzienia. Paski u góry i dołu sklejamy aby nic nam nie wyleciało, a resztę przeplatamy na wzajem, tak aby powstał taki jakby warkocz.
Teraz tylko do piekarnika na 15 - 20 minut ustawionego na 200 stopni, tak aby ciasto urosło i się zarumieniło. I nasz zaplatany kurczak w cieście francuskim z fetą i szpinakiem gotowy !
Krok po kroku ..
Możemy podać je z lekką sałatką (ja dodałam ugotowanego brokuła), lub z sosem np. czosnkowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz