Image Map

środa, 17 kwietnia 2013

Naleśniki w pieczarkowej odsłonie

Uwielbiam naleśniki, często wykorzystuje je w pomysłach na moje obiady. Ostatnio spodobał mi się przepis na zapiekankę naleśnikową z szynką i serem. Od razu postanowiłam go wypróbować, troszkę go zmieniając pod siebie :)
Mnie z takich proporcji składników wyszło 7 naleśników, robionych na dużej patelni.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
* 2 szklanki pełne mąki ( 250 ml jedna )
* 1,5 szklanki mleka ( 250 ml jedna )
* 0,5 szklanki wody gazowanej
* 2 jajka
* szczypta soli 

SKŁADNIKI NA FARSZ:
* 7 plastrów szynki ( ilość zależna od liczby naleśników )
* kilka pieczarek (zależy jak dużo ich chcemy )
* 2 łyżki masła
* około 100 ml śmietany 18%
* 100 g sera żółtego
* sól, pieprz, ostra czerwona papryka mielona

Dodatkowo olej do smażenia naleśników.

JAK ZROBIĆ :
Mąkę, jajka, szczyptę soli i mleko łączymy razem, następnie dolewamy stopniowo pół szklanki wody gazowanej. Sprawi ona, że naleśniki puszyste. Ciasto odkładamy na 10 -15 minut aby lekko wyrosło.
Po tym czasie robimy naleśniki, rozlewając ciasto na rozgrzaną patelnie z olejem, w ilości takiej aby pokryła całą powierzchnie patelni, ale żeby naleśnik nie był za gruby. Podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor.

Po zrobieniu naleśników zabieramy się za farsz. Zaczynamy od pieczarek - kroimy je w kostkę i lekko posolone podsmażamy na maśle. Jak są gotowe czyli ładnie zarumienione, dodajemy pieprzu, 2 łyżki śmietany i dwie łyżki startego wcześniej sera. Mieszamy i jak się wszystko połączy odkładamy aby lekko przestygło.
Następnie na każdy naleśnik kładziemy kawałek szynki i na to farsz. Rolujemy. Tak zrobione naleśniki wkładamy no naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego niewielką ilością śmietany, posypujemy startym serem, solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Jeżeli naleśniki nie mieszczą się na jednym poziomie i musimy położyć jedne na drugie, każdą warstwę przekładamy śmietana z serem, solą, pieprzem i papryką.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i naleśniki są już gotowe. Możemy je podać z jakąś sałatką.

A poniżej pokaże Wam jak to wyglądało w moim wykonaniu :)


Moja propozycja podania..


Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz